Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vážení "vrcholní" politici, vzdejte se mandátu. Všichni!

Tak tu máme po řadě trapných scén a vystoupení našich politických "předáků" konečně první rozumné slovo. Pan Topolánek chce jako první vlaštovka za jistých podmínek složit svůj mandát. Nevím, do jaké míry je to míněno vážně, do jaké míry je to hra, manipulace, póza, ale je to konečně jedna z těch rozumnějších myšlenek.

Retrospektivně si vybavme řadu nejrůznějších kauz, úplatkářství, korupcí, přihrávání obrovských balíků peněz a vlivných postavení, dosazování a prosazování nejrůznějších podivných "přátel" a "známých známých", opulentní a okázalé nesmyslné a do očí bijící  "pracovní"výlety, společné rekreace, nabývání neuvěřitelných majetků, pozemklů a staveb, atd. atd. 

K tomu si zhodnoťme, které straně skutečně a reálně leží na srdci opravdový zájem o prosperitu země, blahobyt občanů a jejich spokojenost jak hodnotovou, tak finanční, ale i duševní, pocitovou, a které konkrétní pro sebe nezištné kroky v tomto směru vlastně kdy kdo udělal. Na koho z nich můžeme být hrdi a chlubit se jím.

Navíc si promítněme ty neustálé stranické půtky, vzájemné napadání, osočování, dohody o dohodách, dohody o nedohodách, kupčení se zákony, přilepování zájmových zákonů a dodatků zcela nesmyslně k naprosto jiným zákonům jen proto, aby se ten dodatek už honem schválil. Zhodnoťme si, jak je na tom stát z hlediska práva a kdo za daný stav může. Jak jsou právní normy vnímány, k čemu slouží a jak jsou respektovány samotnými tvůrci a schvalovateli. Jakou úctu mají naši volení zástupci před těmi zákony , jak respektují soudy, včetně toho Ústavního.

ČSSD se nerozpakuje zlikvidovat křehké politické příměří v době našeho předsednictví EU. Z nynějšího zpětného pohledu - co tím tedy ČSSD vlastně získala? Chtěla přesně toho docílit? Nebo měla jiné cíle? A jaké? V každém případě to bylo provedeno na x-tý (tuším pátý) pokus, šlo tedy o záměr dlouhodobý, cílevědomý. Jak tím prospěla "státotvorná" ČSSD naší zemi, našemu lidu, zájmům obyčejných lidí?

A co nyní? Po známé kauze Ústavní soud, co nějak rozhodl, se politici začali houfně navážet do Ústavního soudu, do jednotlivých soudců, do jejich výroku, do jejich kompetencí a odbornosti. Kdo a co jsou ti naši "odborníci", co všemu rozumějí daleko lépe, než třeba soudci, soudy, specialisté na to, či ono? Kde berou právo a sebevědomí, že si najednou troufají napadat všechno, co napadnutelné je a může být? Je to křeč. Křeč jejich postojů, zbytků jejich morálky, je to bezskrupulózní snaha se udržet u moci doslova za každou cenu, za každé situace, protože ta moc má totiž jedno u nás už asi obvyklé magické spojení: moc = peníze. Navíc nejde o peníze ledajaké, jde o peníze a jiné hmotné statky, které plynou do kapes dotyčným osobám. A je jedno, jestli je to tok přímý nebo klikatý. Ten tok totiž tak jako tak končí na jejich skrytých účtech. 

Deprimuje mne, že všichni ti takzvaní vrcholní politici se ohánějí mým jménem. Tedy myšleno jménem obyčejných, pro ně anonymních lidí. Všimněme si, kolikrát v poslední době naši činitelé vyslovily nějakou svoji podivnou myšlenku s dodatkem: to je v zájmu celé země, to je v zájmu všeho obyvatelstva České republiky, chce to většina lidí, myslí si to všichni voliči, atd. atd. Jakým právem si všichni ti političtí předácí a jejich našeptávači, přítelové, kamarádi, kamarádky, milenky přivlatňují moji osobu, můj hlas. Dobrá, volil jsem pravidelně, dal jsem svůj hlas vždy jedné straně, ta strana získala mandát mluvit za mne. Ale ani ta strana, které jsem dal já svůj hlas nemůže nikdy říkat "mluvíme za celý národ, víme to". Je to obyčejná manipulace, rádoby populistické sdělení - my ovládáme celou politiku, celou zemi, my jsme ti jediní vyvolení. Příznačné je, že to říká všech X stran. 

ČSSD vyvolala ten problém prvotně devastací vlády v době nejnevhodnější. Následně nenašla sílu k převzetí moci, jejich úvahy a plány tedy byly nereálné a nerealizovatelné. Proč to tedy udělali? Jen z důvodu něco zničit, nějak poškodit, ublížit? A kde je ten zájem o národ? Později se postavili do čela těch, co ty nepořádky promptně napraví. Hle, kazitel vede napravitele ve jménu spravedlnosti. Má nějaké svědomí? Má nějakou odpovědnost vůči veřejným zájmům, občanům, státu? On se nějak zásadně změnil? Už najednou nechce kazit, ale chce napravovat? A co? To, co sám záměrně způsobil?

Po všech těch trapných peripetiích ze strany ČSSD, ODS a vlastně teď už i TOP 09, kdy lídr s bohorným klidem ohlásí v televizi schválení změny Ústavního zákona v jednom patře zítra, ve druhém patře pozítří a prezident to všechno ihned podepíšev sobotu, pak si ten bídný a nevděčný Ústavní soud může dělat co chce anebo ho prostě potom úplně předěláme a osekáme, aby nás poslouchal. Vždyť moc - to jsme přece my! Velké strany přitakávají v jednotném chóru v neuvěřitelné shodě svých zájmů. A jaká je skutečnost? Kde je to chvastounství a neoprávněné proklamace nyní? Vrátil se alespoň někdo z těch nabubřelých všeznalých chvástalů k tomu, co před pár dny před televizními kamerami vypustili z úst a nějak to komentoval, vysvětlil, omluvil se, či cokoliv podobného? Hmmm, žijeme přece v České republice a tady už jsme bohužel zvyklí doslova na ledacos a téměř cokoliv.

Pan Topolánek oznámil, že za jistých okolností složí svůj mandát. Jeden ze skutečně dobrých nápadů. Vím, lépe řečeno předpokládám, že to je zase pouhopouhá slovní ekvilibristika, ale víte co, vezměme to doslova. Naprosto souhlasím. Složte své mandáty. Nejen pan Topolánek. Ale všichni ti vrcholní rádobypolitici. Zemi tím prospějete. Vaše neustálé obavy o další osud České republiky už nám lezou krkem. Nechte vládnout odborníky, kteří nejsou svázáni politickými plány, politickými vazbami, politickými dohodami, ani politickoekonomickými vztahy s nejrůznějšími firmami a podsvětím. Nebojte, že si neporadí se státním rozpočtem a napravováním vašich chyb chtěných i nechtěných. Ano, budou muset dělat kroky nepopulární, ale věřte, že když to k něčemu povede, lidé to pochopí a budou respektovat. A za vaše složené mandáty Vám budou vděční. Přestaňte bojovat a neustále se směšně hádat pro své osobní, politické, či jakékoliv jiné zájmy, už o vás nestojím. Já osobně chci, aby vládli odborníci bez jakýchkolv "politických" vazeb a smluv. A osobně věřím, že vás všechny ty protřelé a všeznalé odborníky strčí do kapsy. A co víc, bude-li to tak, jak si myslím a také doufám, budu doufat i v to, že pak založí novou stranu, která bude mít důvěru lidí na základě reálných výsledků své dejme tomu roční práce.

Tak tedy souhlasím a současně žádám: složte své mandáty všichni. Tím republice prospějete nejvíce a  dáte novou naději v lepší časy nám, obyčejným lidem. Řádné volby mají být v červnu 2010, nechť tedy to tak je, už nás neunavujte svými směšnými a nedůvěryhodnými půtkami vedenými pod politickými a osobními zájmy.

Autor: Milan Soušek | úterý 15.9.2009 13:10 | karma článku: 34,13 | přečteno: 2452x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.