Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co s námi bude, s takovými "politiky"? Lze se jich vůbec zbavit?

Mizérie s naší všeobecnou politickou scénou nejen, že pokračuje, ale dokonce se stále stupňuje. Lidé jsou z politiků, jejich jednání, podrazů, podlostí, nesplněných a nesplnitelných slibů, jejich ukájení se mocí, už ani ne moc skrývaným propojením na byznys kruhy a téměř výhradně osobními zištnými zájmy naprosto znechuceni. Politická kultura našich špiček vede k jejich jedinému cíli: udržet si moc a tím i své příjmy bohužel "legální", ale především ty nelegální. Tím si znepřátelují stále větší počet voličů minulých, i potenciálních. Otázka tedy zní: co s tím mají a mohou tedy dělat ti voliči, když už politici sami svoji nepřijatelnost nevidí, anebo lépe řečeno přehlížejí?

Je zřejmé, že naše stávající politická garnitura, tedy ti, kdož nás mají zastupovat, hájit naše zájmy, naše blaho, spokojenost a vytvářet podmínky ke spokojenému životu, svoji úlohu v naprosté většině neplní. Ti, kteří získali naše hlasy na základě našeho přesvědčení, případně jejich volebních programů a slibů, neprojevují reálnou snahu slíbené věci plnit a jednat výhradně ve prospěch lidu České republiky. Navíc jejich osobní zájmy již v podstatě nezakrytě ovládají veškeré jejich konání. Zdá se, že zásadním cílem je udržet se u moci, či alespoň v parlamentu a senátu a následně sledovat osobní majetkové zájmy bez ohledu na kohokoliv a cokoliv. Již jen málo jedinců v našich nejvyšších zastupitelských orgánech neztratilo svoji čest a je ochotno bít se za práva těch, co je volili, za nejlepší možná řešení bez ohledu na vlastní prospěch. 

Neustálé hašteření mezi sebou, nemožnost jakékoliv dohody, politikaření na vlastním písečku a stále se zvyšující drzost, se kterou blahovolně opomíjejí na ně provalené kauzy a požadavky voličů o jejich vysvětlení. Ve spoustě takových kauz běžných v ČR se v civilozovaných zemích "stínají hlavy", politici sami odstupují ze svých funkcí a kají se. Kají se proto, že zklamali tisíce lidí, co je volili, zklamali své okolí, své svědomí a není jim jedno, co bude dál. Ne tak u nás. Evidentní malé domů (spíše ale velké domů) samotné aktéry nevzrušují, většinou si vystačí s nějakou nesmyslnou průpovídkou bez přesnějšího nebo dokonce pravdivého objasnění. Politováíhodné je, že se to děje napříč celým politickým spektrem, hodně jich ví věci na jiné, ti zase na další a tak drží společně basu. To je zřejmě jediný bod, který je spojuje. 

Zaplaťpámbu se nepodařilo prosadit předčasné volby, na základě kterých si již předem osobovali posty nejvyšší zase ty už notoricky známé postavy české vysoké politiky. Lidé bez svědomí, bez cti, zištní, bez uzardění rozhazující společný majetek České republiky pod nejrůznější záminkami, případně zcela bez nich. Lidé, kteří jsou schopni a připraveni i znásilnit zákon, bude-li to třeba. A když se jim to nepovede, vymyslí si nějaké finty, jak toho znásilnění práva dosáhnout, aniž by mohli být obviněni. A všichni bez rozdílu se přitom ohánějí celospolečenským zájmem, aniž o něm cokoliv tuší.

Tito lidé podle mne již zcela vyšuměli, stali se z nich pouhé směšné figurky budící čas od času zlost jejich voličů. To jim samotným ale nijak zvlášť nevadí, oni si jsou vědomi toho, že příště, příště budou zase zvoleni a oni sami si sestaví pořadí, v jakém budou opět vysávat státní peníze a bez uzardění jednat ve svůj prospěch bez ohledu na cokoliv. Volby, zdá se, budou v řádném termínu. Z toho se dá něco i pro nás, naštvané, vytěžit. Máme přes půl roku na to, abychom dali najevo jasně, zřetelně a nahlas, co si o nich myslíme, jaký na ně máme názor a že o náš hlas už budou ve svých stamiliónových kampaních z našich peněz žádat marně. Současně nám stejná doba umožňuje pokusit se vyhledat vhodnou náhradu za ty zprofanované a dát důvěru jim.

Co ty dnešní politické parlamentní strany, jak já je vidím:

ODS - má dřívější velká naděje, naprosto zklamala, šéf je arogantní mocichtivý člověk bezostyšně zneužívající svého postavení ve vlastní prospěch, člověk, který ani kdyby chtěl nám nemůže jít příkladem, ani po stránce politické, ani po stránce vyjednavačské, natož po stránce lidské. Zabředl do velmi podivných struktur a jejich prostřednictvím rádoby utajeně získává pro sebe a své věrné výhody všeho druhu. A je jedno, že k tomu používá formálně nezávislé poradce, Dalíky a jemu podobné. Topolánek měl možnost, ale svojí vyjednavačskou neschopností spoluzavinil současný rozkol. Spoluzavinil proto, že nedokázal s protivníky jednat a vyjednávat tak, aby bylo dosaženo nejlepšího výsledku. Lze pochopit, že mnohá vyjednávání byla obtížná, měl nespolehlivé partnery, ale o tom všem věděl a nezařídil se. Čili je za současný stav spoluzodpovědný. Za stávajících podmínek pro mne těžko volitelná strana.

ČSSD - to, co provedla ČSSD jen v roce 2009 by se dalo snadno pojmenovat i slovy sabotáž, vlastizrada, zlovolná obstrukce  proti zájmům ČR. Pod vedením svého lídra dosáhla téměř nemožného, obrovská část českého národa se mu směje, je jím znechucena a pochopitelně s tím se logicky veze celá strana. Populistické návrhy hrnoucí Českou republiky do finančních pekel jen tento pohled dokreslují. Pro mne zcela nevolitelná strana.

KSČM - říkám předem, pro mne naprosto nevolitelná. Měla být jako zločinecká organizace zakázána bez možnosti náhrady už velmi dávno. Životně je nemám rád, mám příliš mnoho osobních zkušeností se svého života. Ti, kteří zničili několik generací, zničili republiku, vnesli nenapravitelné škody mezi obrovská množství lidí, se mají ucházet o moji přízeň? Už jen to, že se o ni snad i ucházejí mne prostě uráží. 

KDU-ČSL- upřímně řečeno,  pan Kasal se mi vždycky zdál docela vyrovnaný a rozumný člověk. Bylo pár věcí, které mi vadily, nebyl nijak výrazný, jeho názory se tak trochu posouvaly podle momentální situace, ale bylo to pro mne ještě řekl bych únosné. Nový předseda strany pan Svoboda je rozporuplná postava. Na jednu stranu jsem v poslední době oceňoval jeho otevřená prohlášení a jasné názory, na druhou stranu jeho verbální projev z hlediska celistvosti a "poslouchatelnosti" je prostě děsný. Natož když jej vidím s tím jeho stále "ptačím" obličejem ať mluví o tom, či o tom, vytanou mi vždycky nějaké vnitřní pochyby. Navíc, nejsem zásadní věřící, pro mne je tahle strana určitě vhodná pro nejvyšší zastupitelské orgány, ale volit ji, to s největší pravděpodobností ne. Nicméně kdyby mne někdo přinutil rozhodnout se mezi lidovci, ČSSD a ODS, asi bych dal první variantu.

Zelení - konečně došlo k utlumení tornáda Jacques, k radosti spousty lidí. Dodnes je to vděčné téma pro vtipkování a vzor faleše a pitomosti. Rozhodně by stálo zato zbavit se jí definitivně, jinak nikdo neví, jak by mohla škodit i v budoucnu. Bývalý šéf Bursík - rozhodně chytrý chlap, ale bohužel, neukočíroval stranické problémy, čili nepříliš schopný vyjednavač, ale hlavně, dostal se až příliš velkého područí právě Jacques. Spojení s ní je po stránce politické smrtelné. Nový šéf strany se mi zdá naopak rozumný, sice někdy trochu vůči velkým stranám podlézavý, ale to ho snad přejde, jen co bude trochu silnější v kramflecích. Že by tedy Zelení? Nevím, principiálně snad ano, ale přece jenom "zelenost" mít jako jediný program se mi moc nezdá. Budu-li maximálně zeleně uvažovat a jednat, bude to snad fajn, ale pokud bude přitom krachovat třeba finančnictví státu, pak je to problém. 

TOP 09 - toto nové uskupení se mi moc nezdá. Jednak proto, že všude vystupují jako TOP 09, aniž je byť jediný volič preferoval. Pár lidí se rozhodlo uprostřed volebního období změnit politickou příslušnost, nemajíc k tomu od jejich původních voličů jakýkoliv mandát. Teoreticky by takhle mohlo přejít po volbách třeba 17 členů ODS do KSČM, protože to tak budou niterně cítit. Ale mají k tomu vůbec ve vztahu ke svým voličům jakékoliv právo? Podle mne nemají. Navíc je z nějakého důvodu právě tato strana mediálně nejvíce podporována. Důvod? Neznám. Důsledek? Nelíbí se mi to. Tato nová strana je sešlostí různých odpadlíků z jiných stran s několika dosud snad nestraníky. Pověst některých z nich není právě ideální, jejich letité zvyky ze svých původních stran je jako mávnutím kouzelného proutku rozhodně neopustí. Nakonec před pár dny jsme to viděli s tím redaktorským testem. Sice se ho promptně zbavili, ale ve svých řadách ho jako důležitého člověka mezi sebou měli. A že by si neprověřili někoho, kdo je na kandidátce hodně vysoko? Neee, on jen prostě dělal to, na co je zvyklý z dřívějška a jeho okolí ho znalo. Kolik dalších přesně takových v TOP 09 mají? Nezbyde nakonec ve straně kníže samotný? Celý nábor voličů je postaven na osobě knížete Schwarzenberga. Nic proti němu. I já si myslím, že je to chytrý, vzdělaný a čestný člověk. Ale.. přece jenom, čas nezastavíš, věk nezastavíš. Nechci to nijak přivolávat, ale co když se mu něco stane? Co když nebude půl roku po volbách schopen být ve vrcholné politice ze zdravotních důvodů, co když... Volit nějakou stranu proto, že je tam jeden čestný, navíc tak z hlediska času neperspektivní... ne, to bych neudělal.

Co tedy zbývá dál? Nic dalšího rozumného, v této době existujícího nevidím. Snad jedna možnost by se rýsovat mohla: premiér pan Fischer u mne už mnohokrát zabodoval. Je to odborník, ví o čem mluví, ví co proč dělá, dokáže si to obhájit, neustupuje nijak zásadně politickým tlakům z různých stran. Ty strany samy nyní vládnout nemohou. Buď na to prostě nemají, nebo se prostě jen bojí, protože když bude vládnout kterákoliv strana, je velmi zranitelná a zlikvidovatelná. Ne tak Fischer. Mám z jeho práce, vystupování i argumentace dobrý pocit. Pokud by tento člověk založil vlastní stranu někdy počátkem roku 2010, myslím, že by měl obrovské šance to tu převzít celé. Tohle by asi pro mne volitelné bylo.

Ale co by kdyby, že... Co tedy v dnešní situaci, kdy neexistuje odvolatelnost našich zastupitelů, kdy hlasy těch, co nedají hlas nikomu si přivlastní anonymně nějaká strana, kdy u voleb můžeme zaškrtnou toho, koho chceme, ale ne toho, koho nechceme. Tady se cítím jako na poušti. Rozhodně mi není jedno, kdo moji zemi povede. Ale když vidím tu naši současnou sebranku a jejich ekvilibristická cvičení, zákeřná jednání, zajištění hlavně vlastních příjmů a jejich úroveň při diskuzích v parlamentu, či senátu, ztrácím tak nějak naději, zda je možné vůbec něco změnit a zda a jak dosáhnout toho, aby ty kreatury už mne nezastupovaly, drze nejednaly mým jménem, aby byly dohnány k osobní zodpovědnosti a k prokázání svých majetků.

To mne dovedlo k úvaze, proč je vůbec nutné volit nějaké politické strany, když bych chtěl, aby tam byli konkrétní lidé bez ohledu na to, ze které strany jsou. Je to asi silně iluzorní, ale mě by asi nejlépe vyhovoval volební systém, kdy bych měl nejen právo, ale přímo povinnost z libovolných kandidátek  zakřížkovat tolik kandidátů, kolik je v mém obvodě voleno poslanců, senátorů, zastupitelů. Připadá na můj kraj 20 poslanců? Dobrá, zakřížkuj 20 libovolných jmen z libovolných kandidátek. Volit tedy osobnosti, lidi, odborníky, ne nějaké politické strany, které už předem vědí, že i když bude hůře, tolik a tolik lidí odzhora tam dostanou vždycky. Vzít jim tu jejich jistotu, že projdou za každých okolností. To by se mi skutečně asi líbilo. Ale, bohužel, reálné to asi není. Co však zkusit aspoň vyvinout nějakou aktivitu ke změně? Pro tohle bych byl určitě. Na 100%.To bych volil.

Autor: Milan Soušek | neděle 27.9.2009 9:45 | karma článku: 23,81 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport

Milan Soušek

Typické situace

To už se někdy tak přihodí... Patří do vědy? Myslím, že jo, ono to většinou nemá řešení...

20.11.2011 v 16:26 | Karma: 7,41 | Přečteno: 832x | Diskuse| Věda

Milan Soušek

X v 1

Možná je to fenomén poslední doby. Neuvědomuji si, že by to bylo i před rokem 89. Sdružování všech možných vlastností, ingrediencí a přísad do 1 produktu. Prostě X v jednom, přičemž hodnota X se celkem pravidelně zvyšuje.

21.6.2011 v 14:00 | Karma: 6,54 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ekonomika

Milan Soušek

Maso na whisky

Maso není špatná věc. Whisky už vůbec ne. Což to jednoduše skloubit a pochutnat si na obojím současně?

2.3.2011 v 11:29 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

Demokracie na druhou: Kulínského ukulele

Česká i zahraniční veřejnost na nějakou dobu měla přijít o slavného ošahavače jemu svěřených holčiček, devianta Kulínského. Ani Nejvyšší soud mu šáh sem šáh tam neuznal za odůvodněné a tak šel do chládku. Kupodivu z chládku vychází a ještě kupodivěji diriguje.

27.12.2010 v 14:01 | Karma: 46,78 | Přečteno: 14511x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

S kamarádem nejdál dojdeš. Třeba až do pekla.

Kdo by kamarádovi nepomohl, když může? Já taky. Sem tam si přitom natluču. No jo, no. Pro mě to je prostě kamarád, kterému věřím. Až do jisté doby. Asi mám tu dobu nějak nezdravě posunutou.

21.12.2010 v 10:02 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

Šunkofleky.

Nevím, proč se to tak jmenuje. Asi nějaký pozůstatek z dřívějška. Nejsou tam obvykle ani fleky, ani šunka. Ale zbožňuju to.

31.8.2010 v 9:32 | Karma: 15,75 | Přečteno: 3230x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

S O2 spokojenost. Tedy skoro.

Moje potíže, které jsem si určitě svojí neodborností spoluzavinil i sám, jsem popsal v mém předchozím článku. A jak to celé dopadlo? Možná dobrý návod i pro další lidi, co do problémů se stahováním dat v cizině také spadnou.

19.8.2010 v 17:18 | Karma: 11,63 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Věda

Milan Soušek

Můj smrtící koktejl: Windows + O2 + Slovensko

PC a notebook. Asi obvyklá kombinace. Doma používám PC, na cestách notebook. Asi obvyklé použití. Když někam jedu a potřebuji počítač, beru si logicky notebook. Asi obvyklý postup. Abych se na cestách dostal na internet a některé své dokumenty, potřebuji mobilní připojení na internet.

26.7.2010 v 9:35 | Karma: 43,47 | Přečteno: 17608x | Diskuse| Věda

Milan Soušek

Jak staré hroby se už mohou vykrádat?

Je to docela zvláštní. Lidé jsou pohřbeni, ale po nějaké době jsou hroby pod různými záminkami otvírány. Když s tím souhlasí úřad, je to legální. Když na to není "papír s bumážkou", je to vykrádání.

18.5.2010 v 12:20 | Karma: 14,04 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

Lži politiků jsou už standard.

Možná by to chtělo nějaku sociologickou studii. Lži našich politiků všeho druhu a kalibru jsou už jaksi přirozeným standardem. Tuhle sociální skupinu by bylo dobré využít na studii o ztrátách soudnosti, zbytcích vlastního svědomí ve vztahu k jejich majetkovým poměrům. Tipl bych si, že čím větší prolhanec, tím větší majetek.

21.4.2010 v 15:15 | Karma: 19,44 | Přečteno: 1301x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Nabízejí nám ovar, jitrnice a pečínku.

Ale nejdřív je třeba, aby si někdo koupil selátko a vykrmil ho. Pak je třeba to prase zabít. O tom už ale politické strany nehovoří.

14.4.2010 v 9:46 | Karma: 22,40 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Děti trpí a v bolestech umírají. Zaplať nám! Sorry.....

Občas přijde naléhavá žádost nějaké nadace, či sdružení, abych na něco přispěl. Vzhledem k dosavadním zkušenostem jsem skeptický. Utvrdila mne v tom poslední žádost Nadace Mezinárodní lékařské pomoci. Jejich dopis je drtivý.

9.3.2010 v 14:10 | Karma: 28,74 | Přečteno: 3869x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

Pane Kocábe, jste ministr pro lidská práva Romů nebo všech lidí?

Citace ze stránek www.vlada.cz: Ministr Michael Kocáb a jeho spolupracovníci mají ambici být přirozeně a důsledně empatickými při řešení problematiky každodenního života občanů, kteří absenci lidských práv pociťují.

5.3.2010 v 9:30 | Karma: 32,28 | Přečteno: 2248x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Jan Werich měl tolik důvěrných přátel! Zvláště po své smrti...

Nejsem žádný zvláštní znalec Jana Wericha a jeho života. Viděl jsem ho dvakrát naživo a mnohokrát v kině, v televizi, poslouchal jsem a poslouchám jeho forbíny, povídání, zážitky, názory a znám i různé dokumenty o něm a jeho životě. Byl to člověk svébytný, výjimečný a podle mne asi i docela despotický. Jeho paní by asi mohla vyprávět. Je bezesporu fenoménem své doby. A jeho jméno dodnes.

26.2.2010 v 9:30 | Karma: 16,67 | Přečteno: 1979x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

Reportéři na Olympiádě to mají obtížné, ale základ by zvládat měli

Je docela zajímavé porovnávat výkony reportérů ČT na Olympiádě. Jedna část je jich bezvadně připravena, mají podklady, sledují průběh závodů a znají míru, druhá část je také dobře připravena, ale diváky zahlcují naprosto zbytečným kvantem detailů a nesledují vlastní závody, třetí část moc připravena není, ale závod sledují a komentují a poslední část není připravena a průběh závodu komentují jen sporadicky a často i nesmyslně.

24.2.2010 v 14:50 | Karma: 39,13 | Přečteno: 6632x | Diskuse| Sport
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.