Lidi neblázněte, vždyť sněží a mrzne!

6. 01. 2010 12:45:00
Před chvílí jsem se vrátil z kratší cesty autem, asi hodinu tam a hodinu zpátky. Cestou jsem se párkrát notně vyděsil. A teď vidím na idnesu, že vlastně docela hodně velkých silnic je právě teď různě uzavřených nebo je na nich vlivem bouraček provoz omezený. Copak ti spěchající závodnící opravdu nevědí, co obnáší ledovka na silnici? Když už ne z hlediska ostatních, tak aspoň z pohledu zdraví jich samotných?

Počasí nepočasí, pracovat se musí. Vyrážím tedy autem na asi 100 km trasu, vše ve středočeském kraji a v širším okolí Prahy. Je 5 stupňů pod nulou, trochu místy sněží, vítr rozfoukává sníh po celé silnici, pokud mají silnice dva pruhy, je většinou ten pomalý celkem dobrý, rychlý s více méně pravidelnou vrstvou sněhu a ledu. Naprostá většina řidičů jede s ohledem na stav silnic. Nicméně tak jednou za 10 minut registruji zezadu se rychle blížící světla v rychlém pruhu a po chvíli kolem mne prosviští různé značky aut. Nejsou to jen ty větší a silnější vozy, ale i Fabie, Clio a další menší. Jejich rychlost odhaduji občas na nějakých 130 až 150 km/h na Strakonické. Vidím, jak ty vozy plavou na té ledovce, občas některý borec i v této rychlosti a na tomto povrchu směle founuje, volant přidržuje lehce pravačkou a přitom stačí problikávat a prosvěcovat ty pomalé kraksny, které se mu pletou při jeho jízdě v levém pruhu. Pokud včas neuhne, přišlápne brzdy těsně za ním, jeho auto se samozřejmě i přes ty různé vymoženosti a automatiky začne vrtět a plavat sem tam. Co jsem já viděl na vlastní oči, dopadlo to vždycky ještě dobře. Počínající smyk ustáli, tentokrát ze silnice nikoho nesmetli. Méně štěstí už měli ti, co jsem potkal také, co founovali už venku, protože jejich autíčka byla trochu pomuchlaná a stála bezmocně buď u krajnice a vlastně i za ní v podivných polohách a ve 3 případech i v levém jízdním pruhu. Nezdálo se, že by někde byl někdo zraněný. Naštěstí. Jist si nejsem pouze v případě Fabie docela komicky ležící na pravém boku za krajnicí s koly trčícími směrem k silnici, za kterou asi o 80 metrů dál trůnilo mírně pomuchlané velké BMW u středového svodidla samozřejmě s telefonujícím človíčkem ohmatávajícím jakési poškozené místo vpředu. Ani to svoje poškozené autíčko nechránil nějakým hloupým trojúhelníkem, prostě zapnul blinkry a basta fidly, starejte se vy ostatní....

Byl jsem fakticky moc rád, když jsem se vrátil zpátky bez úhony. Nebojím se ani tak moc toho počasí samotného, vím, že prostě budu potřebovat víc času, vím, že si musím nechat větší rozestupy a vím, že když už musím předjíždět, dám si záležet, aby za mnou v levém pruhu daleko nic nebylo a při zařazování zpátky do pravého pruhu nechám předjížděnému autu dost místa.

Moc nechápu ty řidiče, co sviští svými auty po zasněžené ledovce jako by bylo léto a suchý povrch silnice. Na tachometru hodně přes 100, suverenita z nich přímo čiší, pohrdavé pohledy na pomalejší auta, když někdo jede na jejich vkus pomaleji, nazařadí se do pravého pruhu pár metrů před předjížděné auto, trvalé problikávání pomalejšího vozu, suverénní předjetí pravým pruhem, to všechno bez jakýchkoliv ohledů na stav silnice a všechna ostatní auta. Oni naprosto reálně ohrožují všechny ostatní řidiče na zdraví, na jejich životech, nehledě na majetkové škody.

Pokud si chtějí dokázat svoji suverénitu a nadvládu nad počasím, ledem a sněhem a nad svým autem, nechť to dělají snad v místech, kde nikdo jiný není. Ale i to je pofidérní. Protože teď není, ale při té rychlosti tam někdo být může sakramentsky rychle. Nevím, jestli tyhle řidiče vede nezkušenost, pocit že se jim přece nemůže nic stát nebo něco jiného, ale co je jisté, vede je i ignoranství k ostatním, nezájem o to, komu co způsobí, oni si pak prostě pořídí jiné auto a ty soudy s dobrým právnkem za zády nějak ustojí.

Dávejme si na tyto silniční experty a frajery v zimě dobrý pozor, fakt je lepší jim uhnout z cesty a dojet zpátky celý a bez schumlaného auta, než se nechat jimi vyprovokovat. Člověku se vnucuje myšlenka, že oni se navzájem vybijí sami, nebo sami sebe, ale tak to není, to by bylo snad až příliš jednoduché. Takže asi nezbývá, než zůstat u té aspoň základní opatrnosti a těm cvokům prostě raději včas a bezpečně uhnout, než se jimi nechat přizabít nebo zmrzačit.

Autor: Milan Soušek | středa 6.1.2010 12:45 | karma článku: 21.60 | přečteno: 1706x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 487 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3785
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...