S levým blinkrem odbočují vpravo. Proč?

7. 01. 2010 15:30:00
Registruji to snad poslední dva tři roky. Auto přede mnou na křižovatce z vedlejší na hlavní má blinkr doleva. A hele - on nakonec jede doprava!

Možná, že si toho jen poslední dobou více všímám, ale spíš si myslím, že je to blinkrový fenomén posledních dvou tří roků. Týká se to hlavně křižovatek, kde vedlejší není přesně kolmo na hlavní, ale vede šikmo směrem doprava. Úhel té šikmosti myslím nehraje podstatnou roli. Docela dostkrát vidím, že na takové křižovatce řidiči blikají levým blinkrem a přitom evidentně chtějí a také nakonec jedou do prava. Párkrát mne to už docela zmátlo.

Příčina bude pravděpodobně v tom, že část řidičů křižovatku se šikmým úhlem směrem doprava bere jako najížděcí extra pruh jako jsou třeba na dálnicích. Tam skutečně má levý blinkr naprosto jasné opodstatnění. Řidič najede do připojovacího pruhu, dá levý blinkr, zařadí se do jízdního pruhu a po pár stech metrech připojovací pruh zanikne. To však není případ řady běžných křižovatek, kde přípojné pruhy nejsou, jen se komunikace vedlejší s hlavní nekříží v pravém úhlu, ale v úhlu menším. Připojovací pruh žádný, čili logicky použiju pravý blinkr, jedu-li do prava. Dost často řidiči zapnou levý blinkr a odbočí do prava. Berou to tedy, jako by jeli po přípojném pruhu.

Občas je z toho i mírný konflikt. První auto na vedlejší bliká doleva, druhé auto doprava. Takže ne nelogicky se to druhé auto šteluje, aby toho vlevo odbočujícího podjel zprava a nemusel čekat, až auto před ním bude mít volno z obou směrů na hlavní a odjede svým avizovaným směrem do leva. Jenže ouha, když druhé auto podjíždí to první zprava, nastává rozčílení řidiče prvního auta, který přece také odbočuje vpravo, jen k tomu použil levý blinkr. Vznikají z toho nepříliš dobré situace a celé je to jen tím, že někdo křižovatku vnímá tak, druhý onak.

Přitom jsem si vždyky myslel, že to je jasné věc - je tam připojovací pruh, při zařazování se blikám vvlevo, jedu přece z pruhu do pruhu. Není tam připojovací pruh, blikám do prava, dávám přednost autům zleva na hlavní a pak prostě odbočím. Faktem ale je, že některá odbočení z vedlejších na hlavní vpravo mají jakýsi mininájezd v délce snad pár metrů a to řidiče svádí k mylnému pocitu, že jde o připojovací pruh.

Tuhle jsem stál před křižovatkou asi šestý sedmý a docela mne pobavilo to různorodé blikání. Dvě auta blikala do prava, další dvě do leva, jedno do prava a poslední přede mnou do leva. Samozjmě jeli všichni do prava, dokonce tam byl krátký odbočovací pruh vpravo o délce asi 15 až 20 metrů. To různorodé blikání vypadalo až směšně, ale právě kvůli tomu ve dvou případech dva řidiči přes stažená okénka na sebe hlasitě pokřikovali a vzájemně se obviňovali.

Možná by tyhle situace chtěly trochu osvěty ze strany Policie. Ne sankce, jen osvětu přímo na křižovatkách.

Autor: Milan Soušek | čtvrtek 7.1.2010 15:30 | karma článku: 16.59 | přečteno: 7088x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 394 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3785
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...