Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šunkofleky.

31. 08. 2010 9:32:00
Nevím, proč se to tak jmenuje. Asi nějaký pozůstatek z dřívějška. Nejsou tam obvykle ani fleky, ani šunka. Ale zbožňuju to.

Tohle jídélko si většinou dělám sám, manželka smí jen přihlížet, čemuž je ráda, neboť jednak nemusí dělat večeři a jednak proto, že i ona má šunkofleky ráda a ví, že to zase bude pochoutka. A výhoda je, že to dělám vždycky rovnou z většího množství do většího pekáče, takže to vydrží na pár jídel a ohřát to není ani problém, ani to neznamená ztrátu chutí, či kvality.

Jak teda na "šunkofleky". Zásadně používám vaječné těstoviny, většinou vrtulky, vřeténka anebo v nouzi klidně i široké nudle. Ala vaječné, pravé, žádné ošizené bezvaječné nebo jiné náhražky! Uvařit podle návodu, určitě nepřevařit a určitě k nim do vody přidat sůl a poloplnou lžíci obyčejného sádla. Zase - ne nějaké náhražky jako ztužené tuky a podobně. Normální sádlo. Než se těstoviny uvaří, je třeba připravit maso a zálivku. Maso používám často dobré uzené, ne zbytky od dřívějších jídel, ne salámy nebo ošizené uzeniny, jak se to někde dělá, ale poctivé uzené maso. Občas použiju i třeba pečené vepřové, nebo i hovězí, ale uzený je nejlepší, provoní celé jídlo neopakovatelným způsobem. Na půlkilový sáček těstovin půl kila masa. Nakrájet na kostičky nebo proužky, raději drobné, než na velké kusy. Na pánvičku dát trochu sádla a lehce osmažit střední na kostičky nakrájenou cibuli a určitě doporučuju ke konci přidat pár stroužků utřeného nebo jemně nasekaného česneku. Nepřepálit, jde skutečně jen o lehké osmahnutí. Připravit si zálivku z asi 5ti solidních vajec na půlkilový sáček těstovin, asi decilitru normálního mléka, rozkvedlat. Dostatečně velký pekáč vymazat sádlem a vysypat strouhankou, aby bylo pokryto dno i stěny pekáče. Velikost by měla být přiměřená, příliš velký pekáč znamená nadměrně propečené šunkofleky, příliš malý pekáč nadměrně vysokou vrstvu k pečení a tedy nedostatečně propečenou výslednou směs. Ideální výška všeho materiálu v pekáči před vložením do trouby je tak asi 4 až 5 cm. Ve větší míse smíchat uvařené těstoviny a směs masa z pánve. Doporučuju přímo do této směsi vmíchat asi 5, ale klidně třeba i 10 deka nastrouhaného tvrdého sýra s obsahem tuku 40 nebo 45%, ne méně. Do směsi zamíchat o koření - určitě majoránku, lze i další zelené koření, někdy přidám i trochu papriky, občas i třeba na jemno nakrájenou čerstvou červenou papriku. Kdo má rád kořeněnější, klidně zamíchat a trošku mletého pepře. Po řádném promíchání přesypat do vymazaného a vysypaného pekáče. Zalít připravenou rozšlehanou směsí vajec a mléka, nutno zalít rovnoměrně, aby zálivka vyšla na celý povrch. Nakonec na povrch nastrouhat po celé ploše muškátový oříšek. S ním to prosím nepřehnat... a úplně navrch posypat stejným nastrouhaným sýrem, opět asi 5 deka. Pekáč vložit do rozpálené trouby cca na teplotu 180 stupňů. Peče se tak asi půl hodiny, ale je třeba sledovat povrch, až bude do zlatova hnědnout, je to hotové. Při pečení nezakrývat pekáč ani poklicí, ani alobalem, ani čímkoliv jiným, jinak se zbavíte vynikajícího křupavého povrchu. Vyndat pekáč ven z trouby a nechat to celé asi 15 minut odpočinout a trochu vystydnout - rozteklý sýr zase trochu uvnitř ztuhne. Jednotlivé porce vykrajovat z pekáče v blocích až ode dna a dávat z pekáče pořád v těch blocích podle velikosti hladu na talíř. Rozhodně nerozňuchávat ani v pekáči, ani na talíři. Na vrch je možné přidat trochu čerstvé zeleně (pažitka, příp jiné), ale dost často se to nestihne, protože ohromující vůně šunkofleků prostě člověka zažene hned ke stolu a přinutí se do toho bez prodlení pustit. Výborně to doplňují zavařené okurky... Pekáč nemá cenu uklízet, určitě si hned přidáte. To je ze zkušenosti. Zbytek ponechte v pekáči a až na to bude mít zase chuť a od posledního jídla opravdu ještě něco zbylo, stačí tak jak to je vložit opět do trouby a na nějakých 15 až 20 minut tak na 140 až 150 stupňů ohřát.

Tohle je moje varianta, ale jedl jsem už i množství jiných, chuťově odlišných, nicméně základ musí být vždy stejný - poctivé těstoviny a poctivé maso.

Tak dobrou chuť, už jen jak o tom píšu, hned zítra se na ně zase vrhnu. Fakt vynikající, voňavé, moc dobré.

Autor: Milan Soušek | úterý 31.8.2010 9:32 | karma článku: 14.64 | přečteno: 3002x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Zdeňka Ortová

Tetování je sebepoškozování

No... je to možné. Mně tetování připomíná sprejerství. Sprejeři a tatéři mají podobnou vlastnost. Jakmile vidí čistou, nepomalovanou plochu, hned se dají do díla a poskvrní ji.

16.8.2017 v 14:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Radek Vopalecký

Jak se v národním zájmu přepisuje historie

Jsem si vědom, že publikováním tohoto článku se pouštím na "tenký led", mnohými možná budu považován za kacíře hanícího náš národní poklad, ale někdy je nutné podívat se pravdě do očí, i když může být hořká.

16.8.2017 v 14:40 | Karma článku: 6.74 | Přečteno: 113 | Diskuse

Pavel Jurutka

Gottwaldovy děti: Zaorálek a Marxová

Když se někde objeví Zaorálek, máme zaděláno na problém. Pokud se vedle něj posadí i jeho stranická sestra Marxová, čekejme drsnej kopanec do produktivní části populace, nebo prostě nějakou zbytečnou hloupost.

16.8.2017 v 13:01 | Karma článku: 35.98 | Přečteno: 1071 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč se mi při vzpomínce na Guam vaří krev

K některým částem naší planety máme zvláštní vztah. V mém případě k nim patří pacifický ostrov Guam. Proč právě on?

16.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 17.68 | Přečteno: 738 | Diskuse

Josef Hejna

Když hoří kříže

Křesťanství je v mé rodině asi víra dědičná, i když současností velmi rozvolněná. Ostatně patří k Evropě a vlastně i do krajů za velkou louží.

16.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 11.70 | Přečteno: 209 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3725
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.