Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso na whisky

2. 03. 2011 11:29:29
Maso není špatná věc. Whisky už vůbec ne. Což to jednoduše skloubit a pochutnat si na obojím současně?

Vepřové zadní, případně pečeně bez kosti. Nějakých 1 až 2 kg čistého masa, ne méně. Očistit, nakrájet kolmo na vlákno na co největší plátky, síla tak 1 až 1,5 cm. Rozklepat. Plátky lehce namazat chilli omáčkou z obou stran, či jen lehce poškádlit chilli práškem. Do vysoké misky nebo kastrólu nalít whisky. Nemusí to být zrovna exkluzivní, ale ani žádný vyslovený šunt. Na kilo masa tak půl litru. Přidat 1 deci kvalitní sojové omáčky a 10 deka dobrého medu. Dobře rozmíchat, aby se med rozpustil. Do nálevu vkládat plátky masa tak, aby všechny byly spolehlivě ponořené. Nakonec zatížit třeba obrácenou pokličkou s nějakým závažím, aby maso nevykukovalo z nálevu. Nechat v klidu uležet, ideálně tak 2 nebo 3 dny, ale klidně i déle.

Pak už jen najít vhodnou příležitost, vyštrachat kastról s masem, jednotlivé plátky bez oklepávání, sušení a podobně vkládat do rozpáleného oleje. Každý plátek vždy po nějakých 20ti sekundách obrátit, aby se maso pěkně zatáhlo. Ponechat z obou stran opéct do tmavě hněda. Pozor, příměs medu snadno způsobí přepálení až do černa, to je samozřejmě špatně, maso na pánvi je třeba hlídat. Jíst se to dá prakticky s čímkoliv, opečený brambor, hranolky, rýže, chleba nebo prostě i samotné. Kdo má rád více sósu, nebojte se plátky masa při opákání na pánvi vždy podlévat trochou nálevu.

Maso je nádherně provoněné whiskou, lehce pikantní po chilli a zajímavě nasládlé po medu.

Cenově to nevychází špatně: 2 kg zadního vepřového nějakých 300 Kč, 1/2 litru whisky snad také 300 Kč, olej možná 15 Kč, chilli 10 Kč, příloha dejme tomu 60 Kč. Celkem 685 Kč. Získáte asi 15 velmi poctivých porcí jídla, takže to vychází na asi 46 Kč na jednu porci komplet se vším všudy. V hospodě za něco podobného dáte tak 150 Kč v lepším případě.

Dobrou chuť!

Autor: Milan Soušek | středa 2.3.2011 11:29 | karma článku: 8.90 | přečteno: 1433x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Zdeňka Ortová

Tetování je sebepoškozování

No... je to možné. Mně tetování připomíná sprejerství. Sprejeři a tatéři mají podobnou vlastnost. Jakmile vidí čistou, nepomalovanou plochu, hned se dají do díla a poskvrní ji.

16.8.2017 v 14:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Radek Vopalecký

Jak se v národním zájmu přepisuje historie

Jsem si vědom, že publikováním tohoto článku se pouštím na "tenký led", mnohými možná budu považován za kacíře hanícího náš národní poklad, ale někdy je nutné podívat se pravdě do očí, i když může být hořká.

16.8.2017 v 14:40 | Karma článku: 6.74 | Přečteno: 113 | Diskuse

Pavel Jurutka

Gottwaldovy děti: Zaorálek a Marxová

Když se někde objeví Zaorálek, máme zaděláno na problém. Pokud se vedle něj posadí i jeho stranická sestra Marxová, čekejme drsnej kopanec do produktivní části populace, nebo prostě nějakou zbytečnou hloupost.

16.8.2017 v 13:01 | Karma článku: 35.98 | Přečteno: 1071 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč se mi při vzpomínce na Guam vaří krev

K některým částem naší planety máme zvláštní vztah. V mém případě k nim patří pacifický ostrov Guam. Proč právě on?

16.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 17.68 | Přečteno: 738 | Diskuse

Josef Hejna

Když hoří kříže

Křesťanství je v mé rodině asi víra dědičná, i když současností velmi rozvolněná. Ostatně patří k Evropě a vlastně i do krajů za velkou louží.

16.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 11.70 | Přečteno: 209 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3725
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.