Obchodníci vymýšlejí strategie k okrádání svých klientů.

14. 05. 2008 16:20:00
Asi to není nic nového nebo překvapujícího. Překvapující je jen to, že to stále trvá, všichni si na to jakoby zvykli a nezdá se, že by to někomu překáželo. Obchodníci naprosto systematicky, plánovitě a dlouhodobě okrádají své klienty. Není to nepoctivost, není to omyl, není to přehlédnutí. A není to ani klamání zákazníků, to je příliš slabé slovo. Je to prostě okrádání, čistá zlodějna. Například maso, zcela plánovitě nadopované, chcete-li nastříknuté vodou. Nebo takové ryby, rybí filety a podobně, uměle přidávána voda, až nějakých 50%. Anebo chcete-li špekáčky, které maso na výrobní lince ani nepotkaly. Párky jakbysmet. A třeba mléko? A je to vlastně ještě vůbec mléko? V dobré víře si koupíte bloček sýra. A hle, není to sýr, ale jakási náhražka, která se jako sýr tváří a obchod ji coby sýr prodává. A další a další produkty a výrobky tvářící se seriózně a poctivě, avšak už z výroby plánovaně krajně neseriózní a krutě ošizené na všem, co ošidit vůbec možné je.

Maso velmi často nejde z porážky do obchodu. Absolvuje ještě dodatečný proces nastříkávání vodou. To je naprosto speciální část výrobní linky, která byla vyvinuta a vyrobena za značné peníze za jediným účelem: zfalšovat váhu masa, přidat do něj uměle vodu a zákazníkům toto vodomaso prodat za cenu plnohodnotného kvalitního masa. Hospodyňky určitě velmi dobře znají. Přinesou domů čerstvé maso, vloží na pekáč a šup s ním do trouby. A hele, za pár desítek minut je maso sotva poloviční, zato se vydatně koupe ve vodě, která se z masa uvolnila. Moc by mne zajímalo, jak je tohle vlastně vůbec možné. Proč na to nereagují různé úřady a kontrolní mechanismy, když o tom vědí? Opravdu musíme my, zákazníci, snášet tohle okrádání od výrobců, obchodníků, řetězců, když značnou část ceny dáváme za vodu v ceně masa? Obchodníkům se tohle bohatě vyplatí. Investovali do svých okrádacích strojů milióny korun, nechali si vyvinout, vyrobit a zprovoznit přístroj na podvádění zákazníků. Vadilo tohle někdy někomu z příslušného ministerstva, kontrolního úřadu, obchodní inspekce? Co proti tomu kdy kdo udělal?

Voda se udrží v masném výrobku jen určitou dobu. K zadržení vody v mase slouží další přídavné látky. Pokud se ale vodomaso nepodaří včas prodat, začíná se voda uvolňovat. Takže v balíčku masa je už v obchodě loužička vody, šunka plave uzavřená v obalu, kolem rybího masa se vlivem mrazáku tvoří velké množství ledových krystalek, co někdy až vlastní rybí mase schovají.

Nemluvím teď o malém okrádání různými takyobchodníky, které si pozorný a dostatečně drzý zákazník může přímo v krámě ohlídat sám. Mluvím teď o organizovaném velkookrádání, ze kterého se stalo samostatné výrobní odvětví a které laický zákazník nemá šanci sám odhalit, aby zfalšovaný produkt nekoupil. Mluvím o tom, že za masovými párky, vuřty, špekáčky je skryta šlichta, co by se jinak musela vyhodit, odvézt do kafilérky, kdyby ji naši výrobci nedávali do výrobků a za pomocí různých barviv, dochucovadel, pojidel a dalších látek nevydávali za legální výrobky z čistého masa doplněného o oprávněné ingredience. Ano, jistě, varováním je cena. Když kilo vuřtů stojí 22 Kč, už to samotné něco naznačuje, když třeba kilo masa, byť nadopovaného vodou, stojí třeba 90 Kč, ve výkupu od chovatelů možná 40 Kč. Proč neexistuje nějaká norma, která by určovala povinnost obchodníkům a výrobcům jasně u výrobku uvést "POZOR, tento masný výrobek neobsahuje maso" nebo "Toto maso obsahuje 25% uměle přidané vody", případně "Tento sýr obsahuje 85% umělých dodatečně přidaných látek nepřírodního původu".

Zdá se mi, že žijeme ve světě, kde obchodníci a výrobci si sami určí, do jaké míry tisíce zákazníků okradou, nechávají si k tomu dělat studie, návrhy, nechávají si vyrábět speciální "podváděcí a okrádací" stroje a zařízení. Jak je tohle možné, že to takto funguje a nikdo z těch, kdo mají hlídat poctivost výrobců a obchodníků nezasáhne? Jak je možné, že existují normy tato zvěrstva připouštějící a vlastně tedy je i legalizující? Čí zájmy vlastně tito lidé a tyto orgány obhajují?

Když se výrobcům a obchodníkům například výrobků z čerstvého rybího masa vyplatí poslat zásilku do Asie, aby tam rybí výrobky speciálními technologiemi a látkami nadopovali vodou a dalšími ingrediencemi, musí se jim to bohatě vyplatit. Čili plánovitě hledají další a další cesty, jak okrást zákazníky, jak je donutit, aby to v obchodě nepoznali a zaplatili nějakých 30 nebo 40% ceny výrobku navíc, přičemž co platí navíc není za výrobek samotný, který v dobrém přesvědčení přišli koupit, ale za uměle vstříknutou vodu a látky ji zadržující.

Zmínil jsem se o mase, sýrech, mléku a pár dalších věcech, což ale rozhodně neznamená, že ten výčet je úplný. Myslím, že by byl hodně dlouhý. Určitě každý z nás by něco mohl přidat: mražené výrobky, zaručeně pravou čokoládu s 5% kakaa, pravé jogurty co nejsou jogurty, ale třeba i nepotravinářské výrobky.

Tenhle stav, který je už zdá se nějak jakoby běžný, zaužívaný a všeobecně výrobci a obchodníky využívaný, se mi vůbec nelíbí. Nelíbí se mi ani to, že nikdo z těch, co mohou a mají k tomu nástroje proti tomu účinně zasáhnout, nic proti tomu nedělá. Tedy alespoň nic viditelného... Jak daleko tohle musí zajít, než se stane něco, co tenhle okrádací zlegalizovaný systém zastaví a požene jejich strůjce k soudům, likvidacím a k zavření takových podvodných provozů? Dočkáme se doby, kdy koupíme třeba to maso a ono ho tam bude jen 20%? Pak už ten okamžik nutného zásahu nastane? Až se syrový karbanátek na pánvi smrskne z původních 20 deka na třeba 5 deka? Pak už ten čas nastane?

A vůbec, nenastal ten čas už teď?

Autor: Milan Soušek | středa 14.5.2008 16:20 | karma článku: 46.32 | přečteno: 13216x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.07 | Přečteno: 483 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1594 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3785
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...