Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plynaři luxují naše peněženky jaksi předem. Nařizují nám uvěrování.

Nepochopil jsem systém takzvaných záloh na odběr plynu. Z mé logiky se zdá, že mají-li být nějaké zálohy předem, pak vezmeme spotřebu plynu za předchozí rok, pokud je v dohledu nějaké zdražení, přidat to k tomu, podělit dvanácti a mám průměrný měsíční výdaj za plyn. Záloha by se mohla pohybovat dejme tomu od 50 do 80 až 90% takto vypočítané částky. Plynárny na to ale mají svůj názor, který uvedený výpočet zcela míjí.... Manipulují totiž své zákazníky tak, aby od nich Plynárny získali zdarma úvěr.

Zase přišla doba ročního vyúčtování odběru plynu. A s tím i stanovení zálohy na další rok. Zálohu určuje podle nějakých záhadných pravidel Plynárna. Pochybuji, že by se vůbec zabývali nějakými reálnými výpočty, aby jejich se zákazníci necítili nějak šizeni nebo neoprávněně kasírováni. Určování výše záloh, zdá se, slouží spíše k získání úvěru na úkor svých zákazníků.

Tak teda trocha čísel: za předchozí rok jsem platil zálohy ve výši 2.600 Kč měsíčně, v průběhu roku přišlo nějaké zdražení a záloha mi byla zvednuta na 2.900 Kč měsíčně. Celoroční spotřeba plynu byla zaokrouhleně 33.000 Kč. Na zálohách jsem zaplatil přes 30.000 Kč. Doplatek za rok tedy jsou necelé tři tisíce (částky zaokrouhluju). Dobrá, dejme tomu, doplatím ty necelé tři  tisíce a záloha na další rok by měla být dejme tomu těch 33.000 a budu počítat 5% zdražení, takže plus 1.650 Kč, dohromady 34.650 Kč. Tahle částka vydělená 12ti dává očekávanou platbu 2.888 Kč měsíčně. Záloha by se mohla pohybovat něco kolem 2.600 až 2.800 Kč. No dobrá, abych pak nedoplácel za celý rok jednorázově nějakou větší částku, budu na Plynárny hodný a budu jim dávat těch 2.900 Kč. Sice je sponzoruju, ale budiž. Rozkládám další list plynárenského vyúčtování a ... jsem rád, že sedím. Předepsaná záloha na příští rok je 4.060 Kč měsíčně! Bez slova vysvětlení, bez nějakých cirátů, prostě je to jen PŘEDPIS ZÁLOHY NA DALŠÍ ROK. Hotovo. Jsi náš klient? Jsi. Tak plať, tady máš částku a nereptej, náš zákazníku. Je vás takových hodně, nemáme na vás na každýho čas! Rozumíš, zákazníku? Chceš náš plyn? Tak plať.

Plynárna tedy usoudila, že sice několik let v rámci ročního vyúčtování je diference mezi zálohami a realitou jeden až dva tisíce, jednou plus, jednou mínus, ale ten rok 2009, zákazníku, ten ty určitě plánuješ drasticky topit na 32 stupňů v obýváku a koupat se snad obden! My plynaři to o tobě dobře víme a tak tady máš na ty svoje choutky tu správnou zálohu. Plynař usoudil, že spotřeba plynu bude za nějakých 48.720 Kč, tedy o 33% více, než letos.

Teď čísla trochu jinak: já jako jedna domácnost bych měl příští rok zaplatit o nějakých 15.000 Kč více, které mi Plynárny po ročním vyúčtování budou vracet. Plynárny mají nějakých 2,1 miliónu domácností. Pokud by se jim podařilo docílit, aby každá domácnost předem zaplatila o dejme tomu 10.000 Kč za rok více, mají... ejhle, to je docela pěkné číslo... nějakých 21 000 miliónů Kč navíc, tedy koukám-li dobře, je to 21 miliard Kč. Hezounký úvěr, ne? Navíc úvěr zdarma, vlastně na úkor zákazníků. Kdo tohle v Plynárnách zažídil a nařídil, měl by se ocitnout obratem ruky ve vazbě s obžalobou na krku. Celý ten systém tahání peněz zákazníkům z kapsy je promyšlený, je to chladně vykalkulované plánované okrádání mnoha miliónů lidí. O tomhle se rozhodně musí dovědět někdo, kdo jím to zatrhne a požene k trestní odpovědnosti toho nebo ty, kteří to celé vymysleli a zrealizovali.

Co s tím? Přece nejsem blázen, abych takhle sponzoroval naše plynaře. Dobrá, zkusím jim zavolat a uvidíme. Po pár pokusech se konečně dovolávám na zákaznickou linku. Vysvětluji svůj odlišný názor na zálohy, hlas v telefonu neprotestuje, nenamítá, na nic se neptá, neargumentuje, nevysvětluje. Po mém vysvětlení, proč jim vlastně volám se hlas jen zeptal: "Samozřejmě, to není žádný problém, kolik byste chtěl platit zálohu?". Já na to, že zálohy by měly vycházet z reality minulého roku a tak jsem ochoten platit měsíčně tolik a tolik Kč. Hlas pronesl jen: "Dobře, od příštího měsíce se výše zálohy změní na Vámi požadovanou výši. Nashledanou." Chvíli jsem nevěřil, že to proběhlo tak snadno, očekával jsem argumenty proti, ale ty nepřišly. Jak je to možné? Po chvíli mi docvaklo, že ten systém je vlastně docela dobře promyšlený. Zálohy všem klientů se zvednou na příští rok paušálně všem o třetinu a pokud někdo zavolá, že je to moc, klidně mu to snížíme na loňskou úroveň. Tím máme jasný argument pro případný soud - ale vždyť si každý zákazník výši záloh určuje sám! Stačí jen zavolat a to je vše, co chceme! Takže RWE získá bezplatný úvěr jen od toho klienta, který nezavolá. Netuším, jaké procento lidí jim volá a ještě volat bude. 20%? 30%? 50%? Úvěr od svých zákazníků tedy bude mít hodnotu ne 21 miliard, ale snad nějakých 15 nebo 12 miliard, navíc se RWE kryje tou ochotou: kdo zavolá, bude platit jen to, co sám chce.

Celé je to vymyšlené jen k tomu, aby RWE získala neoprávněně velmi slušnou sumu na rok zdarma. Zdá se, že nás s RWE čekají ještě hezké chvilky, až přijdou na alší podrazácké finty, které použijí proti všem svým zákazníkům. Docela rád bych tuto firmu změnil za jinou, snad serióznější. Jde to ale vůbec?

Autor: Milan Soušek | pondělí 3.11.2008 7:30 | karma článku: 35,02 | přečteno: 2667x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.