Stav silnic - zkusme nějak zakročit!

25. 03. 2009 6:30:10
Občas člověka drásají české silnice a dálnice. Spíš ale ty silnice, po kterých se jedinec chca nechca musí dopravit do nějakého místa. Jejich stav je zoufalý, většinou si našinec zvykne, vyhýbat se neustálým dírám, výmolům, vytlučeným záplatám. Člověk si zvykne na všechno. Občas to ale člověka štve více, obvykle když si pořídí nové auto nebo když několikrát po sobě vymete díry a promítne se mu cena za geometrie přední nápravy nebo pneumatik a tlumičů.

Nemyslím si, že by poplatky za užívání silnic a dálnic byly malé. Myslím, jsou asi přiměřené. Ale ty příjmy od řidičů za dálniční známky, silniční daně a tak podobně, jež rostou s celkem železnou pravidelností, by se snad měly do stavu českých vozovek nějak pozitivně promítnout.

Teď, když snad končí zima, se objevují další a další vytlučené díry, splácané záplaty a jízda se podobá rallye s neustálým kličkováním mezi dírami a výmoly. Když pomineme to přetrvávající naštvání ze stavu českých vozovek, pak určitě při těchto téměř průběžných manévrech se snižuje pozornost řidiče vůči jiným nebezpečím, dalším uživatelům silnic, cyklistům, chodcům a podobně. Vznikají tak nehody ve větším měřítku, než je nutné.

Už mne párkrát napadlo, co s tím zkusit něco udělat. Nemusí se nutně hned ulomit kolo na výmolu, ale stačí přejet mohutnější díru a řidič ví, že má zaděláno na další vydání za tlumiče, geometrii, pneumatiky. Párkrát mne napadlo - co zavolat Policii, když takový výmol vymetu. Škoda na místě sice viditelná není, ale určitě ji budeme muset zaplati ze svého. Dříve nebo později. A protože i za stav silnic někdo odpovídá, nechť nese následky. Vím, je to asi iluzorní, ale pokud bude mnoho ohlášených budoucích závad na stavu vozu s následkem požadavku náhrad na tom, kdo má vozovky udržovat v pořádku, snad to někoho donutí jednat ve vztahu k dalším složkám. Dost dobře mi není jasné, proč by jednotliví řidiči měli neustále mít a platit škody vzniklé katastrofálním stavem vozovek. To, že náš stát zřejmě vybrané poplatky a příjmy, které by měly směřovat do pravidelné údržby vozovek, dává kamsi jinam, by mohlo být mně osobně jedno. Ale jedno mi to není, jelikož trvalým zanedbáváním této věci mně vzniká přímá škoda.

Vadí mi ten systém věcí a to, že snad ani není dovolání. Pokud by byly silnice zcela zdarma, no, je to sice hloupé, ale budiž. Nicméně stát kasíruje a na stavu silnic to vidět není. A to už mi jedno není. Možná je to můj osobní dojem, ale při mých celkem častých cestách do zahraničí podobné problémy jsou menší, někde skoro žádné. I to Slovensko je na tom podle mne mnohem a mnohem se stavem vozovek lépe. Proč zrovna já musím v této republice neustále doplácet na to, že někde nějaký politik rozhodl o jiném způsobu použití i mých peněz co by řidiče, než právě na opravu a zajištění normální sjízdnosti silnic?

Co tedy zkusit nějakou hromadnou formu odporu? Něco, co by konečně náš stát a naše politiky donutilo věnovat i stavu silnic dostaečnou pozornost a nepřenášet svůj šlendrián na peněženky uživatelů silnic. Neplatit dálniční známky? Hmmm, asi dost nerálné. Co volat Polici při každém vytlučení jam ve vozovce? Hmmm, kdo má na to čas, čekat kolik desítek minut nebo i hodin na příjezd Policie. A jak prokázat, že vznikla na autě škoda, kterou jednou budu muset zaplatit?

Český stát mne v tomhle ohledu dost rozčiluje. Skoro bych řekl, že to vypadá jako arogance státu vůči všem majitelům aut. Těch ale není málo, je vůbec možné nějaké řešení, aby měl člověk šanci obhajovat svůj majetek a požadovat náhrady na tom, kdo stav vozovek v ČR zavinil a průběžně neřeší? Je vůbec nějaký způsob, jak stát donutit, aby konal, protože musí a asi by i měl být k tomu nějak donucen? Napadá někoho něco reálného? Protože mě osobně tohle začíná vadit víc a víc a zamýšlím se, koho a jak pohnat k zodpovědnosti. Jsem bytostně přesvědčen, že nejsem sám, koho to štve....

Autor: Milan Soušek | středa 25.3.2009 6:30 | karma článku: 17.30 | přečteno: 1447x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 470 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3785
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...