Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Delirium Tremens

21. 5. 2008 9:31
Svého času měl jeden můj kamarád uzenářsrtví

Maso (obvykle půlky zvířat) si vozil rovnou z jatek, sám si maso zpracovával. Sám si míchal koření a klobásky udil v udírně v níž topil dřevem. Dělal to rád a zákazníci byli spokojeni.

Pak přišla hygiena na to, že uvedený způsob uzení je nehygienický a jeho výrobky obsahují karcinogeny. Zmodernizoval tedy a koupil si něco jako naprařovařku a nějaké napichovazí zařízení. Maso "opíchal" nějakým roztokem, aby to vonělo po uzeném, uvařil v páře a osušil. Pak přišla kokurence ve formě supermarketů. To už však klobásky barvil karamelem a pouze zasušoval. Máčel kůže aby byly měkké a mohl je namlít do párků a podobně. V salámech začal převážet tuk. Aby barvivo obarvilo i ten tuk, byla potřeba chemie. Aby vzrůstající podíl vody nevytekl už na pultě byla potřeba další chemie  - už vás někdy lehce brněl jazyk po pozření cca 10 deka salámu ?.

0 0
možnosti
DT

Delirium Tremens

21. 5. 2008 9:32
Re: Svého času měl jeden můj kamarád uzenářsrtví

To vše však dělal jen proto, že byl k tomu dotlačen konkurencí, která používala uvedené fígle už před ním a tlačila ceny dolů proti narůstajícím nákladům na vstupy. Zákazníky kvalita zboží nezajímala také proto, že upadala postupně. A tak se stalo, že jej supermarkety a v nedalekém sousedství nově postavená velkovýrobna uzenin udolaly. Dnes už s výrobou uzenin (až velmi zkušený) nechce mít nic společného a velmi si dává pozor na to co jí.

0 0
možnosti
JO

žokej

20. 5. 2008 12:08
Vždyť je to o tom samém pořád dokola

Já opravdu nechápu v čem je problém. Pokud je u nás hlavním kriteriem cena, pak se nelze divit, že jíme co jíme.

Jenže je možné koupit kvalitní potraviny. Jen je nutné začít sahat do jiných regálů a jiných výšek regalů a rozhodně nečíst reklamní letéky.

V Tescu, ve Sparu, ale i v dalších hypermarketech mají celkem obstojnou nabídku bio potravin. Stačí jen pořádně hledat a číst obaly.

Kupte si někdy BIO maso nebo BIO salám a poznáte ten rozdíl. Kupte si marmeládu nikoliv z řepy, ale opravdu z jahod nebo malin, kupte si pořádný kečup nebo pořádné těstoviny, kvalitní olivový panenský olej lisovaný za studena, nekupujte trvanlivé mléko, ale BIO mléko, vyměňte jogurty za 3 Kč za jogurty za 20 Kč a prostě poznáte ten rozdíl na vlasním jazyku.

Jenže pak Vás nákup nevyjde na 1000 Kč, ale na 1500 Kč. To se snad, ale dá za kvalitu dát nebo ne? Pokud ne, pak jezte rostlinné tuky na padesát způsobů. Vaše volba.

0 0
možnosti
MDF

Dr. Fe1

21. 5. 2008 0:12
Re: Vždyť je to o tom samém pořád dokola

OPRAVA:   Jenže pak Vás nákup nevyjde na 1000 Kč, ale na 5000 Kč.  Jinak souhlas.

0 0
možnosti
TS

boudicca

19. 5. 2008 18:37
Docela zajímavá diskuze

Skoro bych řekla, že zajímavější, než sam blog. Všem, komu vadí náhražky v potravinách, doporučují vařit doma. Nekupovat párky, ale maso (mimochodem - v mase je vody podstatně míň, než v salámech, šunkách aj. "uzeninách", které kouř neviděly ani z rychlíku - používá se tzn.tekutý kouř, látka, která dodá masu domělou příchuť kouře a časem z něj teče nechutná hnědá břečka).

Když spočítáte, kolik stojí maso a kolik "levné" salámy nebo párky, zjistíte, že maso je výhodnější - i před vodu (mimochodem, o tom slyším poprvé, a to jsem na potravinářské měla předmět Pančování potravin. voda se přidává k "uzeninám" a váže se dusičnany, které dodávají hezkou růžovou barvu).

Když koupíte zeleninu a maso a uavříte si doma, dostanete do těla míň chemie a víc živin. Nebo kupovat maso od řezníka.

Jinak problém pančování není u chovatelů, ale u překupníků. Maso je dlouhodobě podhodnoceno (stejně jako jiné živočišné potraviny), ale chovatelé prodávají kusy, ne maso jako takové. Zpracovává se jinde

0 0
možnosti
SK

Bassman

21. 5. 2008 10:52
Re: Docela zajímavá diskuze

S tím vařením máte zřejmě pravdu. Jen člověk asi podvědomně s tím nechce "ztrácet" čas a tak raději většinu věcí hned, ale instantně.

0 0
možnosti
AV

asik

19. 5. 2008 17:58
Sajrajt

Pokud by se dnešní výrobky dali někomu ochutnat před 30, 50 nebo 100 a více lety, tak by se poblil, a to bez ohledu na cenu. I zdejší propagátoři lepších (spíše pouze dražších) výrobků s výraznějšími barvivy a obalem, zřejmě nikdy neochutnali skutečnou domácí stravu, která se prodávat nesmí, protože by tzv. hygienici řádili.

0 0
možnosti
SS

Svent

19. 5. 2008 17:42
obchodníci vymýšlejí??

Nepíši, že blogeři píší bludy, lidi kradou, řidiči jezdí jako prasata a tak dále.

Napíšu že někteří blogeři píší bludy, někteří lidi kradou, pár řidičů jezdí jak jezdí. A tak by to chtělo formulovat text. Jsem obchodník, mám radost, když se daří a daří se, ale nemám zapotřebí nikoho okrádat. Pod svým e-shopem mám forum a kdybych to zkusil, určitě by se někdo ozval.

Tak vytřepejte pytel, do kterého jste nás všechny nacpal u zkuste trochu selekce. Jinak je váš blog dost podpásovej...

0 0
možnosti
C

chechtin

19. 5. 2008 13:01
Křidýlko nebo stehýnko

Podívejte se všichni na tento film s L. DeFunésem. V té době to byla trochu scifi, dnes je to holá realita. Ale člověk stráví skoro všechno, tak asi jo no, co se dá dělat. Dnes už ani snad nikdo pořádné špekáčky z masa nevyrábí, tak na výběr moc není. Ale ten film je aspoň legrace.

0 0
možnosti
R

rik_killer

19. 5. 2008 11:14
drahe?

Pane autore vy jste jako moje babička. Také si stále stěžovlal, že sýr není sýr, a máslo není máslo. Jenže, až jsem ji vysvětlil, že párek za 15,- v sobě za tu cenu asi nemá žádné maso, začala to chápat. Výrobci jen reagují na tlak a tak vyrábějí méně kvalitní výrobky tak, aby zajistili příznivou cenu. Dnes už babička na jídle nešetří, když se chce dobře najíst ví, že si musí připlatit. Více peněz totiž znamená více kvality a to nejenom u potravin. Minulý režim a Váš věk mluví za vše. POkud se chcete dobře najíst nenakupujte v Lidlu a jemu podobných....

0 0
možnosti
PZ

ReCall

19. 5. 2008 14:40
Re: drahe?

Na toto bych si dovoli reagovat, protože ne všechno, co je drahé, je kvalitní. Dle různých spotřebitelských testů, je i v drahých výrobcích přidána voda, není správný obsah kakaa, atd.

0 0
možnosti
TK

trdelnik

18. 5. 2008 14:52
Co mam delat,

kdyz mi ty umele (lacine) parky tak chutnaji !?

0 0
možnosti
DG

dj giovanni

18. 5. 2008 16:34
Re: Co mam delat,

nedělejte nic  buďte rád jak se přizpůsobujete - ale hlavně ušetřený prachy neinvestujete do žrádla, bylo by to zbytečný

0 0
možnosti
KK

kontrola_nemocnych

16. 5. 2008 15:28
vybrat si muzeme

udrzovat si trvaly prehled o tom jak se ted aktualne sidi taky. ale proc kdyz staci jednoduse podvodniky a zlodeje nakopat dopr/*/dele a zakazat jim na nahrazky pouzivat nazvy syr, mleko, chleba, spekacky etc. at si to prodavaji pod svymi nazvy. nahrazka neni syr, kdo neco takoveho napise na svuj vyrobek mel by byt zmrskan na pranyri a vyhosten z mesta :)

0 0
možnosti
MV

wostrey

16. 5. 2008 14:47
takvoe normy vsak davno existuji.

To, ze jsi toho nejste vedom je ciste vase vec. A to, ze nejste schopen si precist slozeni vyrobku rovnez.;-O[>-]

0 0
možnosti

Veronica

16. 5. 2008 22:53
Re: takvoe normy vsak davno existuji.

Jste trochu mimo mísu. Vy vyrábíte špekáčky??

0 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.