Reportéři na Olympiádě to mají obtížné, ale základ by zvládat měli

Je docela zajímavé porovnávat výkony reportérů ČT na Olympiádě. Jedna část je jich bezvadně připravena, mají podklady, sledují průběh závodů a znají míru, druhá část je také dobře připravena, ale diváky zahlcují naprosto zbytečným kvantem detailů a nesledují vlastní závody, třetí část moc připravena není, ale závod sledují a komentují a poslední část není připravena a průběh závodu komentují jen sporadicky a často i nesmyslně.

Z té první kategorie mne zcela deptá Pavel Čapek, který komentuje lyžování. Je zcela jistě bezvadně připraven, má haldy údajů o závodnících, má příjemný "poslouchatelný" hlas, ale také má sklony k dlouhým slovometným výpadům, které jsou už pro mne vysloveně nepříjemné. Když Pavel Čapek komentuje, můžeme si být jisti, že na posluchače/diváky vyvalí lavinu vět a slov, které postrádají interpunkci, jsou monotónní a každý takový slovní výstřel trvá hodně dlouho. Taková slovní dávka je složena třeba z deseti vět, přičemž věty nejsou odděleny ani tečkami, čárkami, pauzami a každá další věta je zcela z jiného ranku. Do jednoho balíku vměstná větu o okamžitém stavu závodníka, manželce jeho kamaráda, názoru šéfa naší výpravy na mazání, počasí v průběhu včerejška, počtu lyží, co má náš závodník s sebou, kdy se oženil a jakou lyžařskou historii má jeho manželka, názor druhého nejlepšího švéda na připravenost tratí. V rámci multivěty si ani nepovšimne, že náš závadník měl kolizi, později že dokonce upadl, ačkoliv na obrazovce je vše snímáno, dokonce opakovaně. On prostě tím čtením nejrůznějších informací z jeho poctivé přípravy nestačí sledovat a komentovat závod samotný. To se projevilo několikrát, například ve štafetách, když náš závodník upadl, divil se spolu s Katkou Neumannovou, kde zaostal a proč. Přitom diváci ten pád viděli v přímém přenosu. Jenže v té chvíli bohužel Pavel Čapek perlil své svinutá souvětí o všem možném, jen ne o průběhu závodu. Jeho komentář mne téměř vždycky hodně odtahuje od závodu samotného a vlastně se snažím ho moc neposlouchat. Ale ono to prostě nejde.

Podobně je na tom komentátor rychlobruslení. Ten alespoň nezahlcuje diváky přílišnými podrobnostmi, které v naprosté většině nikoho moc nezajímají, protože tak detailně závodníky ani neznají. Nicméně i jemu unikají zásadní věci přímo z průběhu závodu a následně se diví, což vyvolává divení u diváků, čemu se diví. Klasicky včera při 10 km mužů. Poslední dvojice na ledě, jasný vítěz závodu, když tu závodník udělá fatální chybu při přejezdu do druhé dráhy, což televize zachytila a několikrát zopaovala hned, jak to nastalo. Komentátor to přešel bez povšimnutí a po skončení závodu evidentně naštvaný závodník situaci jasně dokresloval svým jednáním, gesty, obličejem. Nicméně náš komentátor neustále o něm mluvil jako o suverénním vítězovi a jeho zlaté medaili. Ani mu nevadilo, že korejec, původně druhý, jásal s vlajkou nad hlavou už v průběhu závodu. Až k okamžiku, kdy jury oficiálně rozhodla o jeho diskvalifikaci a záběr toho přestupku už byl opakován asi po šesté náš reportér situaci zaznamenal a burácivě komentoval chybu závodníka ÁÁÁha... ÁÁÁha... no to je samozřejmě proti pravidlům! Bylo to hodně směšné, až trapné, především amatérské.

Okrajově se zmíním o snowboardingu. tady komentátor si snad ani toto označení nezaslouží. Jeho výkony byly plné trapných přeřeků, oprav, neustálých korekcí, korekcí korekcí a evidentních nesmyslů. Výkon tohoto komentátora (Hölzel) považuji snad za nejtragičtější vůbec. Navíc jeho zesměšňování zejména závodnic bylo udivující a trapné. Nejen že absolutně nedokázal komentovat závody a jednotlivce, on je ani nedokázal rozpoznat, ale dokonce se mu to nedařilo ani při opakovaných zpomalených záběrech.

Naopak za tradičně kvalitní považuji komenty Petra Vichnara (sjezdy) a solidní, i když určitě ne bez chyb a občas nesmyslných informací, komentování hokejů. Třeba takový curling, který sleduji opravdu jen výjimečně, ale docela rád, tam se mi komentátoři vysloveně líbí jak po stránce laické, tak i přiměřeně odborné. Zejména ten spolukomentátor je velmi příjemný, nezahlcuje diváka zbytečnými technickými a odbornými detaily, podává srozumitelná vysvětlení a jeho čeština je brilantně poslouchatelná.

Je škoda, že ČT v případech některých komentátorů neobsadila jednotlivé posty kvalitněji, že ty kvalitní poctivé komentátory nenavedla na rozumnější míry informací a nevysvětlila jim, co diváci preferují, chtějí slyšet, ještě mohu přijmout a co už je za hranicí přijatelnosti. Vždyť naprostá většina diváků je v jednotlivých sportech za laiky, chtějí se podívat na naše závodníky a jsou rádi za přiměřené vysvětlení a doplňující informace. Přiměřenost je asi to, co dost komentátorům prostě chybí. Škoda, ten sportovní zážitek je pak poněkud znehodnocen.

Autor: Milan Soušek | středa 24.2.2010 14:50 | karma článku: 39,13 | přečteno: 6632x
  • Další články autora

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29

Milan Soušek

Typické situace

20.11.2011 v 16:26 | Karma: 7,41

Milan Soušek

X v 1

21.6.2011 v 14:00 | Karma: 6,54

Milan Soušek

Maso na whisky

2.3.2011 v 11:29 | Karma: 10,89

Milan Soušek

Šunkofleky.

31.8.2010 v 9:32 | Karma: 15,75

Milan Soušek

S O2 spokojenost. Tedy skoro.

19.8.2010 v 17:18 | Karma: 11,63

Milan Soušek

Lži politiků jsou už standard.

21.4.2010 v 15:15 | Karma: 19,44
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.