Jan Werich měl tolik důvěrných přátel! Zvláště po své smrti...

26. 02. 2010 9:30:00
Nejsem žádný zvláštní znalec Jana Wericha a jeho života. Viděl jsem ho dvakrát naživo a mnohokrát v kině, v televizi, poslouchal jsem a poslouchám jeho forbíny, povídání, zážitky, názory a znám i různé dokumenty o něm a jeho životě. Byl to člověk svébytný, výjimečný a podle mne asi i docela despotický. Jeho paní by asi mohla vyprávět. Je bezesporu fenoménem své doby. A jeho jméno dodnes.

A tak spíše cítím, než vím, že jeho okruh těch opravdu dobrých přátel byl poněkud omezený. To mi vlastně potvrzují i jeho kolegové, když je slyším, vidím o Werichovi povídat. Často jde o lidi skutečně z jeho okruhu přátel, co se s ním skutečně znali osobně a v okruhu jeho skutečné přízně byli. O tom svědčí i jejich autenticita, dobové a historické materiály a vlastně dříve i Werich sám ve svých nezapomenutelných vyprávěních a historkách. Nic proti tomu, nejsou to žádné nové věci.

Docela často se ale nestačím divit, kolik přátel Jan Werich vlastně měl, bylo a je jich stále více a jejich okruh se stále zvětšuje a rozšiřuje. Tuhle skutečnost bylo možné zaznamenat až po jeho úmrtí. Do té doby byl ten okruh celkem stabilní, mluvil a vyprávěl jen ten, kdo zažil. Situace se po úmrtí JW ale změnila a čas od času se tahle věc o důvěrných přátetvích s JW na veřejnosti objevuje docela pravidelně až do dneška.

Kolik jen nejrůznějších lidí se od té doby mediálně hlásí k JW a vzájemnému blízkému dojemnému přátelství. Kolikrát čtu nebo slyším historky různých aktuálně mediálních lidiček, uklízeček rosniček, rádoby světáckých rychlokvašek, co zažili právě s Werichem, s jeho rodinou, v jeho domě, případně když je JW navštěvoval u nich doma, aby jen právě s nimi mohl chvíli pobýt. Když si člověk dá trochu práce a jméno toho domnělého samozvaného blízkého přítele JW si prozkoumá trochu důkladněji a podívá se trochu do historie a dá si věci do souvislostí, lze celkem snadno odhalit, že takový popsaný kontakt byl možný opravdu jen teoreticky a to ještě s přitaženými vlasy a přivřenýma nebo spíše zavřenými očima. V prosté většině však jde o naprostý výmysl, šikovné využití různých dat ve svůj prospěch a zmanipulované subjektivně upravené a vykonstruované údaje. Ti mediálně rádoby atraktivní, se neštítí toho, aby se na jménu JW také přihřáli, oni dobře vědí, že jeho jméno je v českých krajích za pozitivní ikonu, člověk to je veskrze oblíbený a navíc zřejmě již není nikdo, kdo by autenticky mohl jejich tvrzení prohlásit za nesmyslnou lež. A tak je jméno JW docela vhodné k tomu, aby si ho člověk trochu přivlastnil, jen tak mimochodem se zmínil o těch důvěrnostech, které měl/a s JW a jen tak ledabyle vypustit pár nostalgicky úsměvných historek, co se snaží tvářit pravdivě, ač jsou to obvykle jejich naprosté výmysly.

Zamyslel jsem se nad tím naposledy zrovna teď nedávno, kdy právě o takovém vztahu vyprávěla s notnou dávkou nostalgie a zadržovaného vzlykání jedna ne zrovna nejmladší frekventantka Blesků a jiných bulvárů. S úžasem jsem si vyslechl rozhovor s ní, jak ve věku jejích necelých 3 let poprvé navštívila dům JW právě na jeho pozvání v doprovodu své velmi významné vzdálené tety - herečky. Ten den, přestože jí ještě nebyly ani ty 3 roky, jí dodnes zůstal v paměti, pamatuje si úplně všechno. Co měla na sobě, jak tam spolu vešli, pan Werich ji viděl poprvé v životě a hned mu padla do oka svým talentem a zjevem. Jak zanechal diskuze s ostatními přítomnými herci a věnoval se pouze jí, řekl jí pár moudrostí, které byla schopna ještě i dnes po těch rocích přesně odrecitovat, několikrát ji pochválil a celé odpoledne se jí věnoval. Už tenkrát byla uchvácena jeho osobností, chytrostí a šarmem a to ji zůstalo v paměti dodnes. A naopak, pan Werich jí byl tak uchvácen, že zcela zapomněl na své okolí a přítomné divadelní kamarády. Pak se ještě několikrát navštívili navzájem a Werich ji stále k sobě zval...

Musím říct, byl jsem tím asi tříminutovým výstupem zcela konsternován a tak jsem nelenil a našel jsem si celkem jednoduše pár základních souvisejících indicií a vše si srovnal i časově. Ona ta mediální paní podle roku narození skutečně mohla JW teoreticky zažít. Narodila se totiž 4 roky před jeho smrtí. Teď již asi většina z vás ví, o jakou dámu že se to vlastně jedná... Nicméně vedle této teoreticky časově přijatelné možnosti se ukázaly další věci: jednak v posledních rocích svého života byl JW celkem dost nemocný, byl tak trochu nerudný, zvláště pokud se mu ty jeho choroby projevovaly různými potížemi. V posledních letech svého života už se stýkal skutečně jen s těmi nejdůvěrnějšími přáteli a skutečnými kamarády a i to jen omezeně. Ta zmíněná mediální divoženka navíc podle jejího životopisu nežila v Praze, ale v městě opravdu dost dalekém. Pravděpodobnost té zmíněné návštěvy je téměř jistě nulová. Navíc je docela dobře život JW zmapován i z hlediska jeho přátel a kamarádů a jméno té už se nebojím říci příživnice na jméně JW se absolutně nikde nevyskytuje, dokonce ani jméno té její údajné tety - slavné herečky. Vzhledem k tomu, kde žila, to byla, pokud vůbec šlo o herečku, slavná osobnost nejvýše v daném okresním městečku a v rámci okresu. Navíc ten věk 3 roků a jak si to doslovně pamatuje do dneška vzhledem k síle toho okamžiku... nevím, ona sami je sice také slavná osobnost, ale tak nějak řekněme trochu z jiného pohledu a v jiných souvislostech, než JW.

Celá ta situace mi připomněla snad 10 podobných případů, co o sobě kde kdo vyprávěl ve vztahu právě k JW. Ale tento zážitek byl zatím jasně nejsilnější a nejodpudivější. Skutečně si dotyčná myslí, že jí to bude někdo věřit? Je mi osobně těch lidí líto a dělá se špatně z toho, jak se neštítí použít a vlastně zneužít doslova cokoliv, aby přeleštili své profláknuté jméno, aby se v souvislosti s tak slavnou a pozitivní osobností mohli zase ve svých blescích, kořeních, šípech, a já nevím kde ještě, ještě více zviditelnit. Je mi těch lidí vlastně líto, co je to za ubožáky a příživníky na komkoliv a čemkoliv uznají oni sami za vhodné. Nechť si vymetají své bary, fotografují svá těla, prohazují své partnery, balí své milionáře, ale jisté hranice by snad v sobě ještě najít mohli. Faktem ale je, že v tom jsem asi pesimista.

Autor: Milan Soušek | pátek 26.2.2010 9:30 | karma článku: 16.67 | přečteno: 1979x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 206 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3785
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...