Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso na whisky

2. 03. 2011 11:29:29
Maso není špatná věc. Whisky už vůbec ne. Což to jednoduše skloubit a pochutnat si na obojím současně?

Vepřové zadní, případně pečeně bez kosti. Nějakých 1 až 2 kg čistého masa, ne méně. Očistit, nakrájet kolmo na vlákno na co největší plátky, síla tak 1 až 1,5 cm. Rozklepat. Plátky lehce namazat chilli omáčkou z obou stran, či jen lehce poškádlit chilli práškem. Do vysoké misky nebo kastrólu nalít whisky. Nemusí to být zrovna exkluzivní, ale ani žádný vyslovený šunt. Na kilo masa tak půl litru. Přidat 1 deci kvalitní sojové omáčky a 10 deka dobrého medu. Dobře rozmíchat, aby se med rozpustil. Do nálevu vkládat plátky masa tak, aby všechny byly spolehlivě ponořené. Nakonec zatížit třeba obrácenou pokličkou s nějakým závažím, aby maso nevykukovalo z nálevu. Nechat v klidu uležet, ideálně tak 2 nebo 3 dny, ale klidně i déle.

Pak už jen najít vhodnou příležitost, vyštrachat kastról s masem, jednotlivé plátky bez oklepávání, sušení a podobně vkládat do rozpáleného oleje. Každý plátek vždy po nějakých 20ti sekundách obrátit, aby se maso pěkně zatáhlo. Ponechat z obou stran opéct do tmavě hněda. Pozor, příměs medu snadno způsobí přepálení až do černa, to je samozřejmě špatně, maso na pánvi je třeba hlídat. Jíst se to dá prakticky s čímkoliv, opečený brambor, hranolky, rýže, chleba nebo prostě i samotné. Kdo má rád více sósu, nebojte se plátky masa při opákání na pánvi vždy podlévat trochou nálevu.

Maso je nádherně provoněné whiskou, lehce pikantní po chilli a zajímavě nasládlé po medu.

Cenově to nevychází špatně: 2 kg zadního vepřového nějakých 300 Kč, 1/2 litru whisky snad také 300 Kč, olej možná 15 Kč, chilli 10 Kč, příloha dejme tomu 60 Kč. Celkem 685 Kč. Získáte asi 15 velmi poctivých porcí jídla, takže to vychází na asi 46 Kč na jednu porci komplet se vším všudy. V hospodě za něco podobného dáte tak 150 Kč v lepším případě.

Dobrou chuť!

Autor: Milan Soušek | středa 2.3.2011 11:29 | karma článku: 8.90 | přečteno: 1437x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Petr Bajnar

Malá předvolební úvaha

Komu dát hlas v blížících se volbách? Tuto otázku si jistě klade v těchto hodinách a dnech řada občanů ČR.

18.10.2017 v 18:07 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 244 | Diskuse

Tomáš Gayer

Pravá, levá - která je ta pravá?

Téma tohoto dnešního blogu: Pravá nebo levá? Politické strany v tom mají "naprosté" jasno. Ale jak je to v životě ve skutečnosti?

18.10.2017 v 15:44 | Karma článku: 14.17 | Přečteno: 245 | Diskuse

Václav Vít

Kacířské zamyšlení.

Existují věci, které obtížně snášejí legraci. Možná by stálo za to, je v tomto směru drobet otužit a sejmout z nich tíživá tabu.

18.10.2017 v 15:20 | Karma článku: 5.34 | Přečteno: 272 | Diskuse

Ota Luňák

Tajný náčelník

Průvodce psychedelickou terapií. Aby psyechedelika nesloužila k pouhému „zbystřování důvtipu“, je nutné mít hluboký vnitřní zájem a motivaci k transformaci sama sebe.

18.10.2017 v 13:53 | Karma článku: 4.13 | Přečteno: 187 |

Zuzana Hubenakova

Blues o tlustých pažích

Nač chodit kolem horké kaše, je potřeba se postavit čelem k jistému opomíjenému tématu. Tímto společensky přehlíženým předmětem diskuzí jsou... tramtadadáááá: tlusté ruce.

18.10.2017 v 13:34 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 1282 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3729
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.