Maso na whisky

Maso není špatná věc. Whisky už vůbec ne. Což to jednoduše skloubit a pochutnat si na obojím současně?

Vepřové zadní, případně pečeně bez kosti. Nějakých 1 až 2 kg čistého masa, ne méně. Očistit, nakrájet kolmo na vlákno na co největší plátky, síla tak 1 až 1,5 cm. Rozklepat. Plátky lehce namazat chilli omáčkou z obou stran, či jen lehce poškádlit chilli práškem. Do vysoké misky nebo kastrólu nalít whisky. Nemusí to být zrovna exkluzivní, ale ani žádný vyslovený šunt. Na kilo masa tak půl litru. Přidat 1 deci kvalitní sojové omáčky a 10 deka dobrého medu. Dobře rozmíchat, aby se med rozpustil. Do nálevu vkládat plátky masa tak, aby všechny byly spolehlivě ponořené. Nakonec zatížit třeba obrácenou pokličkou s nějakým závažím, aby maso nevykukovalo z nálevu. Nechat v klidu uležet, ideálně tak 2 nebo 3 dny, ale klidně i déle.

Pak už jen najít vhodnou příležitost, vyštrachat kastról s masem, jednotlivé plátky bez oklepávání, sušení a podobně vkládat do rozpáleného oleje. Každý plátek vždy po nějakých 20ti sekundách obrátit, aby se maso pěkně zatáhlo. Ponechat z obou stran opéct do tmavě hněda. Pozor, příměs medu snadno způsobí přepálení až do černa, to je samozřejmě špatně, maso na pánvi je třeba hlídat. Jíst se to dá prakticky s čímkoliv, opečený brambor, hranolky, rýže, chleba nebo prostě i samotné. Kdo má rád více sósu, nebojte se plátky masa při opákání na pánvi vždy podlévat trochou nálevu.

Maso je nádherně provoněné whiskou, lehce pikantní po chilli a zajímavě nasládlé po medu.

Cenově to nevychází špatně: 2 kg zadního vepřového nějakých 300 Kč, 1/2 litru whisky snad také 300 Kč, olej možná 15 Kč, chilli 10 Kč, příloha dejme tomu 60 Kč. Celkem 685 Kč. Získáte asi 15 velmi poctivých porcí jídla, takže to vychází na asi 46 Kč na jednu porci komplet se vším všudy. V hospodě za něco podobného dáte tak 150 Kč v lepším případě.

Dobrou chuť!

Autor: Milan Soušek | středa 2.3.2011 11:29 | karma článku: 10,89 | přečteno: 1482x