Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šunkofleky.

Nevím, proč se to tak jmenuje. Asi nějaký pozůstatek z dřívějška. Nejsou tam obvykle ani fleky, ani šunka. Ale zbožňuju to.

Tohle jídélko si většinou dělám sám, manželka smí jen přihlížet, čemuž je ráda, neboť jednak nemusí dělat večeři a jednak proto, že i ona má šunkofleky ráda a ví, že to zase bude pochoutka. A výhoda je, že to dělám vždycky rovnou z většího množství do většího pekáče, takže to vydrží na pár jídel a ohřát to není ani problém, ani to neznamená ztrátu chutí, či kvality.

Jak teda na "šunkofleky". Zásadně používám vaječné těstoviny, většinou vrtulky, vřeténka anebo v nouzi klidně i široké nudle. Ala vaječné, pravé, žádné ošizené bezvaječné nebo jiné náhražky! Uvařit podle návodu, určitě nepřevařit a určitě k nim do vody přidat sůl a poloplnou lžíci obyčejného sádla. Zase - ne nějaké náhražky jako ztužené tuky a podobně. Normální sádlo. Než se těstoviny uvaří, je třeba připravit maso a zálivku. Maso používám často dobré uzené, ne zbytky od dřívějších jídel, ne salámy nebo ošizené uzeniny, jak se to někde dělá, ale poctivé uzené maso. Občas použiju i třeba pečené vepřové, nebo i hovězí, ale uzený je nejlepší, provoní celé jídlo neopakovatelným způsobem. Na půlkilový sáček těstovin půl kila masa. Nakrájet na kostičky nebo proužky, raději drobné, než na velké kusy. Na pánvičku dát trochu sádla a lehce osmažit střední na kostičky nakrájenou cibuli a určitě doporučuju ke konci přidat pár stroužků utřeného nebo jemně nasekaného česneku. Nepřepálit, jde skutečně jen o lehké osmahnutí. Připravit si zálivku z asi 5ti solidních vajec na půlkilový sáček těstovin, asi decilitru normálního mléka, rozkvedlat. Dostatečně velký pekáč vymazat sádlem a vysypat strouhankou, aby bylo pokryto dno i stěny pekáče. Velikost by měla být přiměřená, příliš velký pekáč znamená nadměrně propečené šunkofleky, příliš malý pekáč nadměrně vysokou vrstvu k pečení a tedy nedostatečně propečenou výslednou směs. Ideální výška všeho materiálu v pekáči před vložením do trouby je tak asi 4 až 5 cm. Ve větší míse smíchat uvařené těstoviny a směs masa z pánve. Doporučuju přímo do této směsi vmíchat asi 5, ale klidně třeba i 10 deka nastrouhaného tvrdého sýra s obsahem tuku 40 nebo 45%, ne méně. Do směsi zamíchat o koření - určitě majoránku, lze i další zelené koření, někdy přidám i trochu papriky, občas i třeba na jemno nakrájenou čerstvou červenou papriku. Kdo má rád kořeněnější, klidně zamíchat a trošku mletého pepře. Po řádném promíchání přesypat do vymazaného a vysypaného pekáče. Zalít připravenou rozšlehanou směsí vajec a mléka, nutno zalít rovnoměrně, aby zálivka vyšla na celý povrch. Nakonec na povrch nastrouhat po celé ploše muškátový oříšek. S ním to prosím nepřehnat... a úplně navrch posypat stejným nastrouhaným sýrem, opět asi 5 deka. Pekáč vložit do rozpálené trouby cca na teplotu 180 stupňů. Peče se tak asi půl hodiny, ale je třeba sledovat povrch, až bude do zlatova hnědnout, je to hotové. Při pečení nezakrývat pekáč ani poklicí, ani alobalem, ani čímkoliv jiným, jinak se zbavíte vynikajícího křupavého povrchu. Vyndat pekáč ven z trouby a nechat to celé asi 15 minut odpočinout a trochu vystydnout - rozteklý sýr zase trochu uvnitř ztuhne. Jednotlivé porce vykrajovat z pekáče v blocích až ode dna a dávat z pekáče pořád v těch blocích podle velikosti hladu na talíř. Rozhodně nerozňuchávat ani v pekáči, ani na talíři. Na vrch je možné přidat trochu čerstvé zeleně (pažitka, příp jiné), ale dost často se to nestihne, protože ohromující vůně šunkofleků prostě člověka zažene hned ke stolu a přinutí se do toho bez prodlení pustit. Výborně to doplňují zavařené okurky... Pekáč nemá cenu uklízet, určitě si hned přidáte. To je ze zkušenosti. Zbytek ponechte v pekáči a až na to bude mít zase chuť a od posledního jídla opravdu ještě něco zbylo, stačí tak jak to je vložit opět do trouby a na nějakých 15 až 20 minut tak na 140 až 150 stupňů ohřát.

Tohle je moje varianta, ale jedl jsem už i množství jiných, chuťově odlišných, nicméně základ musí být vždy stejný - poctivé těstoviny a poctivé maso.

Tak dobrou chuť, už jen jak o tom píšu, hned zítra se na ně zase vrhnu. Fakt vynikající, voňavé, moc dobré.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Soušek | úterý 31.8.2010 9:32 | karma článku: 15,75 | přečteno: 3232x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.